4B Sözleşmeli Personellerin Yıllık İzinlerinin Bir Sonraki Yıla Devredilmesi İçin Yaptığımız Çalışmalarımız!
Bilindiği üzere 2021 yılına kadar 4b sözleşmeli personellerin yıllık izinleri bir sonraki yıla devredilememekteydi. Sağlık personel sendikası olarak 2019 yılında sendikamızın kuruluşu ile birlikte ilk talep ettiğimiz konulardan birtanesi Yıllk İzinlerin bir sonraki yıla devredilmesi konusudur. İ
2019 Yılında yetkili mercilere yıllık izinlerin bir sonraki yıla devredilmesi için yaptığımız başvurular ne yazık ki olumsuz sonuçlanmış ve hepsindede, 4B Sözleşmeli personellerin yıllık izinlerinin bir sonraki yıla devri için kanunda bir düzenleme yapılması gerektiği aksi takdirde böyle bir uygulamanın yapılamayacağı kararı verilmiştir.
2020 yılında Pandemi sürecinin başlaması ile birlikte yıllık izin kullanımları her ne kadar hukuki olmasada durdurulmuştur. yıllık izinlerin iptali ile birlikte ilgili bakanlık ve kamu kurumlarına ve aşağıdaki resimde gördüğünüz şekilde TBMM Dilekçe komisyonuna Yıllık İzinlerin Bir Sonraki yıla devredilmesi istenmiş kelimeler özenle seçilmiştir.
”Mevcut mevzuat hükümleri ve kanunlar göstermektedirki birçok sağlık çalışanı bu durumdan mağdur olacak ve ön doğal hakları olan yıllık izni kullanamayacaklardır. ”
Her ne kadar bakanlık yıllık izinleri bir sonraki yıla devredeceğini dile getirse, sendikalar bu durumu kabullenmiş olsada bizler biliyoruz ki mevzuat buna izin vermez ve kanunda değişiklik yapılmadığı sürece hukuksuz olarak yıllık izin kullandırılmış olacaktır. Bu sebeple bu cümleler oldukça önem arzetmektedir. Her ne kadar çalışanlar yada mevzuatlarla iç içe olmayanlar bu cümleleri basit birer cümle gibi okusada yetkililer buradaki ince detayı kaçırmayacaklardır.

Dilekçeler normal süreçlerde 60 gün içinde cevaplanıyor olmasına karşın pandemi süreci sebebi ile gecikmekte olup bu dilekçemizin karara bağlanmasıda oldukça uzun sürmüş ve dilekçemiz 01.02.2021 tarihinde karara bağlanmıştır.
Karar Metnine Ulaşmak İçin TIKLAYIN


Ne Diyor Bu Kararda?,
Dilekçi: Sağlık Bakanlığı’nda sözleşmeli olarak çalışan personelin 2020 yılında pandemi nedeniyle yıllık izinlerini kullanmakta sıkıntı yaşadığını belirterek yıllık izinlerinin ertesi yıla aktarılabilmesine imkan verilmesini talep etmektedir.
Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 17/8/2020 tarih ve E.49635782-659-E.778-E699599 sayılı cevabi yazısı ve eklerinde özetle aşağıdaki açıklamalar bulunmaktadır.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/B maddesi kapsamında istihdam edilen sözleşmeli personelin yıl içerisinde kullanmadıkları yıllık izin sürelerinin bir sonraki yıla devredilmesine dair Ahmet Yusuf ÇAM tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi Dilekçe Komisyonuna yapılan başvuru incelenmiştir.
Konu ile alakalı olarak 17.08.2020 tarihli ve E.7748 sayılı yazımız ile başvuru sahibine;
“657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/B maddesi kapsamında istihdam edilen sözleşmeli personelin yıl içerisinde kullanmadıkları yıllık izin sürelerinin bir sonraki yıla devredilmesine dair talepte bulunduğunuz Bakanlığımıza intikal eden Türkiye Büyük Millet Meclisi Dilekçe Komisyonu Başkanlığının ilgi yazısından anlaşılmaktadır.
Söz konusu talebinizin yerine getirilebilmesi için 06.06.1978 tarihli ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kumlu Kararı ile yürürlüğe konulan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar da düzenleme yapılması gerekmekte olup anılan düzenlemeyi yapma yetkisi Bakanlığımız uhdesinde bulunmamaktadır.” şeklinde bilgi verilmiştir.
Gereği Düşünüldü: Dilekçe konusu husus Dilekçe Komisyonunun yetki ve görev alanına girmediğinden konunun genel hükümler çerçevesinde değerlendirilip ilgili idare olan TC. Cumhurbaşkanlığı nezdinde takip edilmesi usul ekonomisi açısından daha faydalı olduğundan bu aşamada, 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun ile TBMM İçtüzüğü’nün 116’ncı maddesi uyarınca dilekçe hakkında Komisyonumuzca başka bir işlem yapılamayacağına karar verildi.
Peki TBMM İç Tüzük 116. Maddesinde Ne Diyor?
”….
Yeni bir kanunu veya bir kanun değişikliğini gerektiren,
…
Dilekçelerin görüşülemeyeceğini karara bağlar.
Komisyon Başkanlık Divanı; görüşülemeyeceğini karara bağladığı
dilekçelerden, kanun olarak düzenlenmelerinde toplumsal yarar gördüklerinin birer örneğini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına ve bilgi için Cumhurbaşkanlığına gönderir.”
Bizler İnanıyoruzki çalışanlar sorununu anlatır ve yetkililere iletebilirse sorunlar er yada geç çözülecektir. Sendikaların Görevi. Çalışanların talep ve problemlerini yetkili makamlara iletmekken zamanla evrildikleri için bugün birçok haktan mahrum kalıyoruz. Yetkililer çalışanların sorunlarını bizler iletmediğimiz sürece bilemeyecek bilsede bu sorunun ne kadar önemli olduğunu anlamayacaklardır. Millet için Devlet İçin sendikaların ve çalışanların haklarınıyetkililere duyuracağını umut ediyorz. Çünkü sendikalar Devlet ile çalışan arasındaki barışı sağlamak için varlardır. Sendikalar eğer çalışanları görmezse çalışanlar devlete küser. Devleti görmezse yetkililer çalışanlara küser bu sebeple hem millet için hem Devlet için sendikalarımızı sorgulamalı sendikasız olmamalıyız…
Bir cevap yazın