Kamuoyunda sıkça gündeme gelen bazı meslek gruplarının ek göstergelerinin 3600’e çıkartılmasına ilişkin en son Çalışma Bakanımız Sn.Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yapılan açıklamada ilgili bakanlıklar ile birlikte başkanlığınızca çalışma yürütüldüğü de belirtilmişti. Bununla birlikte bazı basın/yayın organlarında 110 bin Hemşirenin bu kapsamda bulunduğuna ilişkin haberler yansımıştır. Buna binaen sendikamızca başkanlığınıza bazı hususların belirtilmesi ihtiyacı hasıl olmuştur. Şöyle ki;
2 Mayıs 2007 tarih ve 26510 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Hemşirelik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunda; MADDE 7 – Hemşirelik Kanununun mevcut geçici maddesine “1” numarası verilmiş ve Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 2 – Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce hemşirelik ve hemşireliğe eşdeğer sağlık memurluğu programlarından mezun olanlar ile halen bu programlarda kayıtlı bulunan öğrencilerin kazanılmış hakları saklıdır.
Hemşirelik eğitimine eşdeğer sağlık memurluğu programlarından mezun olanlar hemşire olarak çalışırlar.
Hemşirelik eğitimine eşdeğer sağlık memurluğu programının adı, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren hemşirelik programı olarak değiştirilir ve programlar birleştirilir.
Bir defaya mahsus olmak üzere, ebelik diplomasına sahip olduğu halde bu Kanunun yayımı tarihinde en az üç yıldan beri yataklı tedavi kurumlarında fiilen hemşirelik görevi yaptığını resmi belge ile belgelendiren ve bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içerisinde talepte bulunanlar hemşirelik yetkisiyle görevlerine devam ederler.
Denmek suretiyle; kadrosu Sağlık Memuru/Sağlık Teknikeri (Sağlık Memurluğu/Toplum Sağlığı Bölümünden mezun olanlar) ile Ebelik diplomasına sahip olup (Ebe kadrosunda çalışanlar), öngörülen süre içinde müracaatta bulunanlar “Hemşirelik yetkisi” ile Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarında çalışmaktadırlar.
Ayrıca Sağlık Bakanlığı bünyesinde Acil Tıp Teknisyeni/Teknikeri (Paramedic), Anestezi Teknisyeni/Teknikeri, Laboratuvar Teknisyeni/Teknikeri vb. kadrolarda görev yapan diğer çalışanlar da temel eğitim yönüyle hemen hemen aynı eğitimi almış olmakla birlikte sahada Hemşire ile aynı statüde olup; branşlarına göre mesleklerini icra etmektedirler.
Gerek Görev-Yetki ve Sorumluluk anlamında gerekse statü olarak birbirleri ile eşit konumda olan Hemşire, Sağlık Memuru/Teknikeri ve Ebeler ile diğer (ATT, Anestezi, Laboratuvar Teknisyeni/Teknikeri) olarak çalışanlara verilecek herhangi bir hakta ayırım yapılması en başta iş barışının bozulması riskini de beraberinde getireceği kanaatindeyiz. Buna binaen 3600 ek gösterge verilmesine ilişkin yapılacak düzenlemede söz konusu meslek gruplarının tamamının kapsama dahil edilmesinin daha doğru ve hakkaniyete uygun olduğunu değerlendirmekle birlikte mevzuatın bu yönde çıkacağına olan inancımız da tamdır.
Bir yanıt yazın