SAĞLIK BAKANLIĞINA AİT KURUM VE KURULUŞLAR İLE DEVLET ÜNİVERSİTELERİNİN İLGİLİ BİRİMLERİNİN BİRLİKTE KULLANIMINA HAYIR!
Üniversite Hastaneleri ve Sağlık Bakanlığına bağlı kuruluşların ortak kullanımı hakkında yeni çıkan yönetmelik üniversite personellerini son derece üzmüştür. Adeta üniversite personelleri her gün eli kulağında acaba bugün nasıl bir kötü haber duyacağım diye beklemektedir. Sözde çalışanların temsilcileri olan yetkili sendikalar her konuda olduğu gibi bu konuda da 3 maymunu oynamaya devam etmektedir.
Bazı Üniversite hastanesi çalışanları ortak kullanımın kendileri için yararlı olacağını düşünse de ne yazık ki bu durum tamamen üniversite çalışanlarının zararına bir uygulamadır.
04 Mart 2020 Tarihinde Resmi gazetede yayınlanan SAĞLIK BAKANLIĞINA AİT KURUM VE KURULUŞLAR İLE DEVLET ÜNİVERSİTELERİNİN İLGİLİ BİRİMLERİNİN BİRLİKTE KULLANIMI İLE İŞBİRLİĞİ USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK aslında ilk defa yayınlanan bir yönetmelik değildir!
Daha öncede 2014,2015 ve 2018 yıllarında benzer yönetmelik yayınlanmış ancak hepside Danıştay kararı ile iptal edilmiştir.
Üniversitelerin personel eksiklikleri herkes tarafından bilinmektedir. Bunun ile birlikte birçok Sağlık Bakanlığı hastanesinde ise fazla personel bulunmaktadır. Bu yönetmelik ile birlikte Üniversitelerdeki personel eksiklikleri Sağlık Bakanlığındaki Fazla Personeller kullanılarak bir nebzede olsa iyileştirme sağlanabilecek. Üniversite personelleri bu durumu her ne kadar iyi yönden değerlendirseler de herkesin tahmin ettiği gibi bakanlığa bağlı hastanelerden üniversitelere gönderilecek sağlık personelleri bakanlıkta memnun olunmayan yada uyumsuz personel olarak tanımlanan kişilerden oluşacaktır. Yani üniversite çalışanlarının işş yükü azalmayacak aksine dahada güçleşecektir.
Ülkemizdeki doktor eksiklikleri düşünüldüğünde Şehir hastanelerinde çalıştırılacak doktora ihtiyaç olduğuda açıktır. Bu yönetmelik ile birlikte Hekimler Şehir Hastanelerinde de ek vaka alabileceklerdir. Bu durumda da Üniversitelerin Hasta sayısı azalacak ve zaten batmakla burun buruna olan üniversitelerde görev yapan idari personeller ek ödeme alamadığı gibi giderek ağırlaşan şartlarla burun buruna geleceklerdir.
Bazı üniversitelerde ekonomik sıkıntı sebebi ile yemeklerin ücretli verildiği bilindiği gibi ilerleyen süreçlerde her üniversite hastanesinin aynı durum ile karşı karşıya kalması beklenmektedir..
Üniversite Personellerinin Kurumlar Arası Geçici Görevlendirmelerinin iptal edilmesi üzerine böyle bir yönetmelik çıkmasıda idari personeller açısından tekrar tekrar düşünülmesi gereken bir konudur.
Ayrıca Üniversitelerde Görev Yapan 4/B Sözleşmeli Personellerin Sözleşmeli personel çalıştırılmasına ilişkin esasların sözleşmenin feshi bölümündeki ”Hizmetinin gerektirdiği pozisyona ihtiyaç kalmaması” fıkrasının gelecek dönemde karşılarına çıkacak bir madde olduğunu hatırlatmakta fayda var!
Bir cevap yazın