SAĞLIK HAKSEN 7.DÖNEM TOPLU SÖZLEŞME TALEPLERİMİZ
MALİ HAKLAR
- Tüm ücretler, en düşük Devlet memuru aylığı yoksulluk sınırı üzerine çıkarılarak emekli aylığına yansıtılacak şekilde tek kalem maaş olarak ödenmelidir. Yapılan işin niteliği ve riski, hizmet yılı, eğitim durumu gibi kriterler eklenerek giydirilmiş ücret belirlenmelidir. Tüm ücretler emekliliğe yansıtılacak şekilde düzenlenmelidir.
- Tüm çalışanların vergi dilimi %15 olarak sabitlenmelidir.
- Nöbet ücretleri aylık ücretin saat başına düşen tutardan az olmayacak şekilde artırımlı olarak ödenmeli, bu ücrete ilave olarak riskli birim farkı ve gece çalışma tazminatı eklenmeli, takip eden ayın en geç 15’inde ödenmesi hüküm altına alınmalıdır.
- Tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine yılda iki kez tam maaşları oranında ikramiye verilmelidir.
- Aile hekimi ve aile sağlığı çalışanından yıllık izin ve hastalık raporlarında maaş kesintisi yapılmamalıdır. ASM gider ödeneği kalemi oranları, Sosyo-gelişmişlik ödemesinde bölge oranları ve deprem bölgesi öncelikli olarak güncellenmeli ve çarpan katsayısı, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde yer alan ilk 1000 puana kadar olan hak ediş kalem katsayısı % 100 arttırılmalıdır. ASM’ler güvenlikli fiziki koşulları uygun olacak şekilde kamu tarafından inşa edilmelidir. Bunlar gerçekleşinceye kadar ASM’lerin kira, personel ve her türlü giderleri merkezi bütçeden karşılanmalıdır. Hekimler işveren, ASM’ler şirket görüntüsünden çıkarılmalıdır.
- Giyim yardımı, aile yardımı, çocuk yardımı, kira yardımı, ulaşım yardımı güncel ekonomik ve dijit göre belirlenip ödenmelidir.
ÖZLÜK HAKLARI
- Fiili hizmet süresi zammı (yıpranma payı hakkı) yıl başına 90 gün olarak, tüm sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarını kapsayacak ve geçmişe etkili olacak şekilde yeniden düzenlenmelidir.
- Kamuda sözleşmeli istihdama ve hizmet alım sözleşmelerine son verilmeli, kadrolu, güvenceli çalışma biçimi sağlanmalıdır.
- Hizmet içi yüz yüze veya uzaktan yapılan tüm eğitimlerin süresi, mesaiden sayılmalı ve mesai saatleri sonrası yapılan eğitimlere nöbet ücreti ödenmelidir.
- 5510 ve 5434 sayılı kanuna göre emekli olan çalışanlar arasındaki emekli aylığı farklılığının giderilmelidir.
- Sağlık ve sosyal hizmet kolu dahilinde bulunan kurum ve kuruluşlarda mazeret atamalarında aile birliğinin sağlanmasına engel teşkil eden sınırlamalar ortadan kaldırılmalıdır. Üniversite hastaneleri arasındaki tayin sorunu çözülmelidir.
ŞİDDET
- Kamu sağlık kurumlarında sağlık emekçilerine yönelik şiddetin asıl sebebinin “sağlıkta dönüşüm” ile uygulanan politikalar olduğunu biliyoruz. Şiddet doğuran bu sağlık sistemi işkolu emekçilerinin örgütleri ve halkın örgütlü yapılarının görüşleri alınarak yeniden inşa edilmelidir. Bu gerçekleşinceye kadar;
- Kamu çalışanlarına yönelik şiddet vakalarının önlenmesinde etkin yasal düzenlemelerin yanı sıra işyerlerinde teknik önlemlerin alınmalıdır.
- Beyaz kod veren sağlık çalışanı istemesi durumunda olayın olduğu gün idari izinli sayılmalıdır.
- Aile sağlığı birimlerinde güvenlik görevlisi bulundurulmalı ve idare tarafından finanse edilmelidir.
ÇALIŞMA KOŞULLARI
- Sağlık ve sosyal hizmet çalışanları, kendi kadro unvanlarına uygun pozisyonlarda çalıştırılmalıdır.
- Eşi ölen veya boşanma sebebi ile çocuğunun velayeti verilen sağlık çalışanına isteği dışında gece nöbeti görevi verilmemelidir.
- Sağlık çalışanlarının iş yükünü artıran personel eksikleri giderilmeli, gerekli personel istihdamı sağlanmalıdır. İstihdam düzensizlikleri ortadan kaldırılmalıdır.
- Nöbet tutulan hastanelerde 10 yaşından küçük çocuğu olan sağlık çalışanları için, nöbette çocuklarının bakım ve gözetimi için 7/24 hizmet veren kreş imkânı idare tarafından sağlanmalıdır.
- OECD verileri baz alınarak hasta başına düşen sağlık profesyoneli sayı verileri göz önüne alınarak ortalamasına dikkat edilerek sağlık profesyoneli atamalarının yeterli düzeyde yapılmalıdır.
LİYAKAT
- Görevde yükselme sınavlarında mülakat kaldırılmalıdır.
- Sözleşmeli yöneticilik modelinden vazgeçilmeli, sınav ve liyakate göre atanmalıdır.
- Birim sorumluları belirlemek için objektif kriterler belirlenerek yeni bir yönetmelik çıkarılmalıdır. Tüm birim amirlerinin belirlenmesinde; liyakat kriterlerine uygun olan kişilerin aday olabileceği ve çalıştığı işyerindeki emekçiler tarafından 1-2 yıllığına seçimle belirleneceği sistem getirilmelidir.
- Tüm idari kadrolarda görev yapan idarecilerin ve birim sorumlularının sendika üyesi olamayacakları kapsamına alınmalıdır.
- Sendika üyeliği ve üyelikten çekilme işlemleri E-Devlet üzerinden yapılmalıdır.
Bir cevap yazın